Musiikillinen johtaja

JONAS RANNILA

Kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila (s. 1989) toimii Opera BOX ry:n musiikillisena johtajana, Helsingin filharmonisen kuoron ja mieskuoro Manifestumin taiteellisena johtajana sekä Kuninkaantien muusikoiden kapellimestarina. Rannila valmistui joulukuussa 2017 musiikin maisteriksi Taide-yliopiston Sibelius-Akatemiasta, pääaineenaan kuoronjohto. 

Rannila on kysytty kapellimestari eri oopperatuotannoissa. Vuonna 2019 Rannila johtaa mm. Bizet’n ”Carmenin” Vaasan kaupunginteatterissa, Lehárin ”Giuditta”-operetin ja Poulencin ”Tiresiaan tissit” Aleksanterin teatterissa, Ilkka Kuusiston ”Aino Ackté” -oopperan ja Tuomas Kantelisen ”Mannerheim” -oopperan Ilmajoen musiikkijuhlilla sekä uusinta-ensi-iltana Bernsteinin ”Candide”-operetin Helsingin Savoy-teatterissa. Rannila debytoi kaudella 2018-19 mm. Tampere fiharmonian, Tapiola sinfoniettan, Tapiolan nuorten sinfonikkojen ja Helsinki sinfoniettan kapellimestarina. 

Muita Rannilan johtamia oopperoita viime vuosina ovat olleet mm. Verdin Don Carlos Aleksanterin teatterissa, Humperdinckin Hannu ja Kerttu -oopperan konserttiesitys Tampere filharmonian konsertissa sekä Mozartin Don Giovanni, Puccinin Le Villi, Straussin Ariadne auf Naxos, Rossinin Sevillan parturi ja Brittenin Lukretian raiskaus. Oopperakantaesityksistä manittakoon mm. Mannerheim (Kantelinen/Ilmajoen musiikkijuhlat), Aino Ackté (Kuusisto/Savonlinna ja Helsinki), Lusia Rusintytär (Koskinen/Oulun ja Helsingin juhlaviikot) ja Himmerrä ja Valo (Heta Aho/Musica Nova). Rannila työskentelee myös mm. apulaiskapellimestarina Savonlinnan oopperajuhlilla ja Tampereen oopperassa (assistenttina mm. maestroille Okko Kamu, Santtu-Matias Rouvali, Lawrence Foster ja Xian Zhang). Rannilan taiteellisia partnereita ovat viime vuosina olleet mm. ooppera-ohjaajat Ville Saukkonen, Tuomas Parkkinen ja Juulia Tapola. 

Rannilan musiikilliset juuret johtavat Cantores Minores -poikakuoroon, jonka laulajana hän toimi vuosina 2000-2012. Rannila johti myös kuoron Vokaaliyhtyettä vuosina 2007-2012. Rannilan ohjelmistoon kuuluvat mm. keskeisimmät suurkuoroteokset sekä kuoromusiikin helmiä renessanssista nykypäivään, lapsikuoro- ja mieskuoro-ohjelmistosta sekakuoroteoksiin. Mieskuoro Manifestumin kanssa Rannila on esittänyt merkittävän määrän Suomen ensi-esityksiä mm. huhtikuussa 2018 Kurt Weillin Requiemin, Bertold Brechin teksteihin.

Rannilan kapellimestariopettajina ovat toimineet mm. prof. Roland Börger, prof. Leif Segerstam, GMD Florian Ludwig sekä prof. Barbara Rucha. Kuoronjohtoa Rannila on opiskellut mm. prof. Matti Hyökin, prof. Nils Schweckendiekin sekä Erik-Olof Söderströmin johdolla. Laaja-alaista musiikinopiskelua ovat tukeneet myös pianon-, oboen- ja alttoviulunsoitto. Rannila on opiskellut laulua vuodesta 2004 mm. Hannu Niemelän, Jorma Elorinteen ja Tom Nymanin johdolla.

Lukuvuonna 2013-14 Rannila opiskeli orkesterin- ja kuoronjohtoa Leipzigin ”Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelsson-Bartholdy” -musiikkikorkeakoulussa. Syksyllä 2014 Rannila tutki Suomen Rooman kulttuuri-instituutti Villa Lantessa romantiikan ajan Italialaista oopperaa.

Richard Wagner -kulttuuriyhdistys valitsi Rannilan vuoden 2012 Bayreuth-stipendiaatikseen. Mm. Pro Musica -säätiö sekä Salzburgin musiikkijuhlien ystävät Suomessa ry. ovat tukeneet Rannilan taiteellista toimintaa.
 
EU:n rahoittama Ulysses Network Platform valitsi Jonas Rannilan sen jäseneksi vuonna 2016. Ulysses-akatemian avustuksella Rannilaa tuetaan uuden musiikin johtamisen eri foorumeilla. Vuonna 2017 Rannila lähetettiin mm. Susanna Mälkin ja Divertimento Ensemblen uuden musiikin mestarikursseille.

http://www.helsinginfilharmoninenkuoro.fi/
http://www.manifestum.fi/intro/
http://www.kuninkaantienmuusikot.fi/