top of page

Butterfly project

Opera BOX on valittu mukaan EU:n rahoittaman Creative Europa -ohjelman kolmivuotiseen ”Butterfly”-hankkeeseen, jonka tavoitteena on tutkia tapoja tuottaa oopperaa hiilineutraalisti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ooppera taidemuotona on hyvä esimerkki eurooppalaisesta kulttuurihistoriasta. Ooppera yhdistää yleisöä kaikkialla maailmassa säilyttäen samalla sen kielellisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden. Taidemuotona ooppera on ollut ylellinen ja siltä on aina odotettu määrättyä tasoa: upeita lavastuksia ja puvustuksia. Ympäristön kestävyys ei ole ollut perinteisiä oopperatuotantoja tehtäessä prioriteettien joukossa. Nykyajan oopperatalot ovat muuttuneet moderneiksi tuotantolaitoksiksi, jotka yhdistävät paitsi oopperan perinteet ja estetiikan myös tuotantojen tehokkaan valmistamisen. Oopperatalojen on otettava askel kohti entistä kestävämpiä toimintamuotoja ja yritettävä löytää uusia keinoja tehdä oopperaa mahdollisimman pienillä ympäristövaikutuksilla välittäen omalta osaltaan ihmisille ympäristötietoisuutta.

 

Butterfly -hanke on Modenan oopperatalon, joka on yksi Italian johtavista perinteisistä oopperataloista, ja eurooppalaisten teattereiden yhdessä käynnistämä hanke, jonka rahoittaa EU. Hanke on kolmivuotinen alkaen vuonna 2023 ja päättyen vuonna 2026. Hankkeen päämääränä on ympäristötietoisuuden lisääminen oopperataloissa teosten kaikissa tuotantovaiheissa. Hanke tutkii uusia vihreitä käytäntöjä käymällä läpi oopperateoksen tuotanto- ja esitysprosessin aina teoksen tilaamisesta teoksen esityksiin saakka. Hanke keskittyy erityisesti nuoren yleisön tavoittamiseen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esittävän taiteen maailma on pitkään ollut huolissaan kestävän kehityksen ja elämäntavan teemasta nyky-yhteiskunnassamme. Tämän hankkeen kanssa haluamme aloittaa rakentamaan tulevien sukupolvien kanssa polkua, joka johdattaa meidät ympäristö- ja energiakysymyksien äärelle sekä auttaa meitä tekemään tuotantoprosessissa kokeiluja kestävän kehityksen edistämiseksi. Luova Eurooppa -ohjelman ansiosta Butterfly-projekti on tärkeä tilaisuus tapaamiseen, vaihtoon ja yhteyksiin instituutioiden, nuorten ja ammattilaisten kanssa eri Euroopan maista.”  Aldo Sisillo, Modenan oopperatalon johtaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ooppera on vahvasti eurooppalainen taidemuoto ja tässä hankkeessa yhdistyy moni EU:lle, Suomelle ja Opera BOXille tärkeä asia, ympäristötietoisuus, uusien parempien toimintatapojen etsintä, kansainvälinen yhteistyö ja nuorten kanssa työskentely. Opera BOX on pitkään hakenut rahoitusta suomalaisen oopperaosaamisen viemiseksi ulkomaille ja nyt meillä on siihen loistava näytönpaikka. On käsittämättömän hienoa päästä tekemään nykyoopperaa sen syntymäsijoille Italiaan ja vielä suomeksi!” riemuitsee Opera BOXin johtaja Ville Salonen.

2/4
 

Butterfly -hanke tuottaa uuden kokoillan oopperateoksen, joka koostuu kolmesta 30 minuutin oopperasta. Kunkin 30 minuutin mittaisen osan toteuttaa hankkeen oopperatalot Italiasta, Puolasta ja Suomesta. Oopperat säveltää kolme säveltäjää (ja libretistiä) projektin kolmesta kumppanioopperatalosta. Teoksen ja oopperan libreton suunnittelu alkaa librettojen aiheiden yhteisluontivaiheella, jonka toteuttavat lukiolaiset kolmessa kumppanimaassa (Italia, Suomi ja Puola) verkkoseminaarien kautta. Teoksen aiheet pohjautuvat ympäristöaiheeseen: ilma, vesi, maa.
 

Kesäkuussa 2023 käynnistyy avoin kansainvälinen säveltäjähaku, jossa valitaan kolme säveltäjää säveltämään oopperat opiskelijoiden luomiin tarinoihin. Valitut säveltäjät ja libretistit tulevat työskentelemään yhdessä luovan tiimin ja projektin taiteellisten johtajien kanssa etänä sekä taiteellisessa residenssissä Italiassa ja Puolassa. Oopperateos esitetään toukokuussa 2025 hankkeeseen osallistuvissa kolmessa teatteritalossa ja verkossa. Oopperateos esitetään kansainvälisellä miehityksellä italiaksi, puolaksi ja suomeksi. Lopulliseen tuotantoon haetaan uusia edistyneitä digitaalitekniikkoja jotka esittelevät polkuja kohti kestävämpää tuotantomallia.

 

Hanke järjestää tuotannon aikana myös työpajoja. Työpajoissa tutkitaan prosessin aikana kokeiltuja/kokeiltavia vihreitä käytäntöjä ja tulokset välitetään uusien teknologioiden (AR, VR) avulla. Hankkeen tulokset esitellään Brysselissä järjestettävässä lopputapahtumassa, johon kutsutaan hankkeen edustajat, yhteistyötahot ja alan asiantuntijat.

HANKKEESEEN OSALLISTUVAT TAHOT

 

Oopperatalot

Modenan oopperatalo, Italia, yksi Italian johtavista oopperataloista "Teatri di Tradizione" ja hankkeen johtava taho
Baltic Opera Gdańsk, Puola, on vuonna 1949 perustettu oopperatalo joka on pitänyt kunnianhimoista linjaa tuottaen monia kantaesityksiä ja Puolan ensiesityksiä. Vuosittain uusia tuotantoja on noin 6 ja 120 näytöstä.2000-luvulla talo on lähtenyt kansainvälistymään. BBC valitsi vuonna 2010 Gdanskin oopperatalon Euroopan kymmenen parhaan oopperatalon joukkoon.

Opera BOX, Helsinki, vuonna 2016 perustettu oopperayhdistys, joka on noussut nopeasti merkittäväksi kotimaiseksi oopperatuottajaksi.Opera BOX toimii Aleksanterin teatterissa Helsingissä ja on ollut Opera Europan jäsen vuodesta 2019.

 

Muut hankkeeseen osallistuvat tahot

AESS (Italia), voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tuo hankkeeseen kestävien käytäntöjen asiantuntemusta.
Heimspiel, digitaalisten tarinankerronta muotojen virasto Augsburg (Saksa), johtaa hankkeen audiovisuaalista tuotantoa. 

CUMEDIAE, Bryssel (Belgia), on kansainvälinen voittoa tavoittelematon toimisto, joka tarjoaa kulttuuriteollisuuden konsulttipalveluja Euroopan laajuisesti. CUMEDIAE varmistaa Butterfly -hankkeen viestinnästä ja yhteyksistä sidosryhmien välillä.

 

Yhteistyökumppanit ja kumppanit

Kiovan kansallinen akateeminen operettiteatteri (Ukraina) - monityylinen musiikkiteatteri, joka esittää musikaaleja, oopperaa, konsertteja ja festivaaleja

ARS Electronica (Itävalta) – festivaali-, palkinto- ja museokeskus, jolla on pysyvä alusta esityksille sekä tuotantojen, taiteen, teknologian ja yhteiskunnan jatkuvan kokeilun laboratorio.

GARR (Italia) on laaja verkosto, joka on omistettu italialaiselle tutkimus- ja koulutusyhteisölle. Sen päätavoitteena on tarjota tehokkaat yhteydet ja kehittää innovatiivisia palveluita arjen tarpeisiin tutkijoiden, professorien ja opiskelijoiden toimintaan sekä kansainväliseen yhteistyöhön. GARR tukee Butterfly-hanketta Lo.La-projektin kautta muusikoiden etävideoharjoituksiin.
Modenan kaupunki, Fondazione Teatro Comunale di Modenan perustajaosakas, on erityisen aktiivinen digitalisaation, ympäristön kestävyyden ja eurooppalaisten käytäntöjen alalla. Vuodesta 2021 lähtien Modena on ollut Unescon mediataiteen luova kaupunki; Vuosina 2019–2022 se on ottanut käyttöön eurooppalaisen nollahiilen (European Zero Carbon Cities). Kaupungit suunnittelevat hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja EU:n nollapäästöstrategiaa vuoteen 2050 asti.
Opera Europa, yli kahdensadan oopperatalon eurooppalainen verkosto ja Next Stage Creative Europa -hankkeen johtaja, tulee jakamaan tietoa Butterfly-hankkeen kestävän kehityksen tuloksista.

Ville Salonen kertoo hankkeen merkityksestä Opera BOXille
valkoinen.png
bottom of page