top of page
musta.png

Opera BOX, startade sin verksamhet i augusti 2016 med Richard Strauss opera Ariadne auf Naxos på Alexander Theatre. Påvingade av framgången med produktionen uppträdde vi i augusti 2017 Barberaren i Sevilla på Alexanderteatern. Sedan dess har vi framfört AINO-galan, Brittens The Rape of Lucretia, Segerstams premiär Skogsfolkets sång, Verdis Rigoletto, årets Lehars Giuditta, Poulencs Les Mamelles de Tiresias och premiären av vår första beställningsopera Damström: Vickan & Väinö. Våra produktioner har varit både kritiker- och publikframgångar. Så småningom har Opera BOX blivit Helsingfors andra operascen.

 

 

Bolaget består av direktör Ville Saukkonen, tenor Ville Salonen och dirigent Jonas Rannila. Föreningens syfte är att upprätthålla och utveckla finsk opera, producera operor vid Alexanderteatern i Helsingfors och att gästspela dem i andra delar av Finland och utomlands. Vår konstnärliga linje är att erbjuda professionell, övertygande och, där det är möjligt, opera och operett på inhemska språk. Vår avsikt är att framföra opera i stor skala, vår framtida repertoar kommer att omfatta tysk, italiensk, brittisk och fransk opera samt barock- och barnopera och operett. Vi vill fortsätta beställa nya samtida operor. Vi vill hålla skalan human, vår finansiering består av biljettintäkter och bidrag. Vi vill inte ta obestämda ekonomiska risker, men konstnärligt sett har vi inga gränser. Vårt mål är att erbjuda allmänheten en finsk musikkultur av hög kvalitet och samtidigt sysselsätta och erbjuda uppträdandemöjligheter för ett stort antal artister. Samtidigt vill vi behålla Alexanderteatern som en aktiv finsk operascen. En viktig handling för oss är öppenhet, vi strävar efter att annonsera framtida produktioner i tid och vi håller öppna auditions för alla roller. Så är inte fallet i andra operaproducerande samhällen.

 

Våren 2019 antogs Opera BOX som medlem i Opera Europa, den centrala organisationen för operan, och BOX söker framtida partners och finansiering för framtida produktioner.

.

Våra framtida produktioner 2023 inkluderar Shostakovich Moskva Cheryomushki, Puccini Turandot, Vivaldi Ottone in Villa och två beställningar. Stefan Lindgrens In Transit och Tuomas Kantelinens julopera.

Opera-BOX-brochyr.jpg
valkoinen.png
bottom of page