Opera BOX inledde sin verksamhet augusti 2016 med att sätta upp Richard Strauss opera Ariadne auf Naxos på Helsingfors gamla operahus Alexanders-teatern. Produktionen blev en framgång och ledde till nya produktioner 2017 som Barberaren i Sevilla och barnoperan Utbrytarkungen och rymlingen. Sedan dess har Opera BOX producerat AINO-galan, The Rape of Lucretia/Britten, Skogsfolkets sång/Segerstam (uruppf.), Rigoletto/Verdi, Giuditta/Lehár, Les Mamelles de Tiresias/Poulenc samt Vickan & Väinö, en två språkig barnopera av Cecilia Damström. Opera BOX har med sina publik- och kritikerframgångar blivit en operascen att räkna med i Helsingfors.

Opera Box består av grundarna Ville Saukkonen, regissör, Ville Salonen, operachef, tenor och producent samt dirigenten och kapellmästaren Jonas Rannila. Visionen är att förvalta och utveckla den finländska operakonsten, producera opera på Alexanders-teatern i Helsingfors med gästspel både nationellt och internationellt. Vår målsättning är att erbjuda publiken professionell, berörande och angelägen opera och operett på båda inhemska språken. Vi vill göra opera på bred front och vår kommande repertoar täcker allt från tysk, italiensk, brittisk och fransk opera till barock- och barnopera samt operett. Vi vill även i fortsättning beställa nya verk.

Som fritt verksamt operakompani är vi beroende av biljettintäkter och bidrag. Vi kan inte ta stora ekonomiska risker, men konstnärligt ser vi inga gränder. Vårt mål är att erbjuda den finländska publiken högklassisk musikkultur samtidigt som vi sysselsätter och skapar arbetstillfällen för ett stort antal artister. Samtidigt vill vi verka för att Alexanders-teatern förblir en aktiv finländsk operascen. Viktigt i vår verksamhet är transparens där vi månar om att hålla öppna provsjungningar till våra kommande produktioner och att i god tid informera om planerade produktioner.

Våren 2019 godkändes Opera BOX som medlem i centralorganisationen Opera Europa och kommer att söka finansiering och samarbetspartners härifrån för framtida produktioner.

Opera-BOX-brochyr.jpg
valkoinen.png